Mobilt bredband

Ett mobil bredband innebär att internetanslutningen använder sig av mobilnätet. All datatrafik skickas och tas emot via mobilnätet i första hand med 4G. Är det dålig täckning för 4G kan oftast 3G användas istället dock är 3G mycket långsammare än vad 4G är.

Mobilt bredband

Användning av mobilt bredband innebär att du har ett 4G modem eller en mobil router och på så sätt kan du surfa trådlöst var än du befinner dig. Till skillnad från ett fast bredband där du är begränsad till en specifik plats. Mobilt bredband är alltså ett bredband som du kan ta med dig.

Vad är hastigheten för mobilt bredband?

Normalt sätt ligger hastigheten mellan 10 – 20 Mbit/s. Detta räcker till att bland annat streama, spela onlinespel och surfa på nätet.

Hastigheten beror på hur långt du har till den närmsta mobilmasten från platsen du befinner dig. Det beror även på hur många personer i området som använder sig av datatrafiken i samma stund som du gör det.

Datamängd för mobilt bredband

Det finns mobilt bredband med obegränsad surf men det finns även begränsade datapotter. Vad du behöver är individuellt och beror på vilka dina behov är.

Vanligaste storlekarna på datapotter:

 • 1 GB
 • 5 GB
 • 10 GB
 • 20 GB
 • 50 GB
 • 100 GB
 • 200 GB
 • 400 GB

Vanligare med mobilt bredband obegränsat

Det blir allt vanligare med abonnemang med obegränsad surf. Detta innebär att du kan surfa hur mycket du vill utan att kostnaden för abonnemanget ökar. Oftast blir det en lite högre månadskostnad för denna typen av abonnemang men det är det värt om du använder ditt mobila bredband mycket eller om ni är flera stycken som använder internet.

Tips när du vill skaffa mobilt bredband

Täckningen: Titta på hur täckningen ser ut där du i huvudsak ska använda ditt mobila bredband. Utan täckning är bredbandet värdelöst. Olika operatörer erbjuder olika bra täckning runt om i landet. Därför är det viktigt att du väljer en operatör som kan erbjuda dig bra täckning.

Surfmängd: Mängden surf måste räcka till din dataförbrukning, använder du mer än din datamängd kan du behöva fylla på mer surf. Detta brukar bli kostsamt i längden. Välj därför ett abonnemang som lever upp till dina behov. Kanske är det ett abonnemang med obegränsad surf som du behöver. Vissa operatörer ger dig möjligheten att spara outnyttjad data i en surfpott.

Bindningstiden: Det finns både mobilt bredband både med eller utan bindningstid. Fördelen om du väljer ett abonnemang med bindningstid är att du oftast får en mobil router på köpet. Det brukar även innebära en lägre månadskostnad. Nackdelen är att du är bunden under hela avtalsperioden.

Fördelar med mobilt bredband

 • Den största fördelen med mobilt bredband är att det mobilt. Du kan ta med dig det var än du ska. Har du en sommarstuga, husvagn eller du vill arbeta på ett annat ställe, kan du nyttja det där.
 • Det fungerar utmärkt för streaming.
 • Finns mycket utbrett i Sverige.

Tips för att säkra ditt första företagslån

Att säkra sitt första företagslån kan vara ett stort hinder för många företagare. Det finns många faktorer som påverkar om långivaren godtar en ansökan och det är viktigt att vara väl förberedd – redan innan du ansöker om ett företagslån!

Denna artikel ger dig några tips som du kan behöva veta om innan du skickar in din ansökan. Det är viktigt att notera att dessa tips bara är en vägledning och att det kan skilja sig mellan företag och vad banker förväntar sig av just dig.

Varför behöver du kan behöva ett företagslån

Ett lån för företag kan vara avgörande hur vidare framgångsrikt företaget blir. Det finns olika anledningar till varför verksamheter kan behöva ta ett företagslån. Det kan handla om alltifrån att täcka ett temporärt bortfall i kassaflödet, investera i nya maskiner till expansion. Ett företagslån ger företag tillgång till pengar när de behöver det som mest och oftast till förmånliga villkor.

Även om det är sant att vissa nystartade företag klarar sig utan att få ett lån, måste de troligtvis tänka på andra sätt att skaffa pengar i framtiden.

Så här säkrar du ditt första företagslån

Det är svårt att få ett företagslån, särskilt om du precis har börjat. Det finns inga garantier och det kan vara en lång process. Nedan finner du några tips för att säkra ditt första företagslån.

1. Förbered en affärsplan

Affärsplaner är viktiga för att ett företag ska få tillgång till kapital. Det hjälper till att visa för potentiella investerare att du förstår din marknad och har en gedigen strategi och planering för att säkra inkomster och således kunna betala tillbaka lånet i framtiden. Således är det extremt viktigt för företag att utarbeta en stark affärsplan innan de ansöker om lån för företag.

2. Lär dig mer om olika lån och kapital

Det finns olika typer av lån och kapital som du kan finansiera ditt företag med. Det inkluderar företagskredit, företagslån, factoring, extern finansiering eller genom ditt personliga sparande.

Alla dessa former kommer med sina fördelar och nackdelar. Således kan det vara en bra idé att jämföra de relevanta alternativen du har på bordet och se över vad som passar bäst för just ditt företag.

3. Jämför olika långivare

Oavsett om du är en nystartad företag eller ett väletablerat och växande företag, så är det viktigt att hitta den bästa tillgängliga räntan för ditt företagslån. Idag finns det en rad av långivare som erbjuder lån för företag. Vissa har högre räntor, andra har lägre. Samtidigt som kraven mellan långivare kan skilja sig.

Som företagare är det i ditt bästa intresse att du hitta den bästa långivaren som ger dig de mest förmånliga villkoren. Således är det alltid viktigt att jämföra olika långivare för att få en uppfattning om vad de erbjuder, deras räntor och villkor.

Få billig el med rätt elavtal

Med rätt elleverantör och elavtal har du möjlighet att få billig el. Faktum är att det finns en mängd olika elleverantörer och om du tar dig tid att jämföra alternativen kan du spara in en hel del pengar. De pengarna kan du sedan spara, använda till nöjen eller någonting annat, beroende på vad du vill. Hur mycket pengar du tjänar beror på din elförbrukning, eftersom den avgör hur mycket du betalar per månad och år.

Så jämför du elavtal

Att jämföra elavtal är relativt enkelt, det enda du behöver veta är var du bor och hur hög din elförbrukning är per år. Det finns många hemsidor som erbjuder dig hjälp med att jämföra elavtal från olika elleverantörer, för att du på ett enkelt sätt ska hitta en bra, billig elleverantör. Vi ska i vårt inlägg gå igenom vad du bör tänka på, vad olika elavtal innebär och andra faktorer som kan spela in när du gör ditt val.

Fast elavtal

Med ett fast avtal binder du dig under ett antal år till ett fast elpris. Det är någonting många tycker är väldigt tryggt, eftersom du inte får ökat elpris även när priserna stiger. Det är inte möjligt att veta när elpriserna kommer att stiga. Just fasta elavtal är någonting vi rekommenderar till personer med en hög elförbrukning. Om du värmer upp villan med el blir vintermånaderna ofta relativt dyra, med ett fast elpris vet du ungefär vad du kommer att betala.

Om du är ute efter ett fast pris för elen bör du leta upp det billigaste alternativet per kWh. Du behöver inte kolla så noggrant på månadsavgiften eftersom den är en liten del av kostnaden för dig med hög elförbrukning. För att få så billig el som möjligt behöver du hitta det lägsta priset per kWh.

Rörligt elavtal

Om du bor i lägenhet och har en relativt låg elförbrukning är ett rörligt pris för elen ett bra alternativ. Även om priserna skulle stiga kommer det inte märkas avsevärt i priset. Kanske slår det på någon hundralapp. En fördel med det rörliga elpriset är att du kan dra nytta av nergångar i elpriset.

När du letar efter ett fördelaktigt rörligt pris för din el ska du ta en extra titt på det så kallade påslaget. Det är det antal öre som elleverantörer lägger till på elbörsens marknadspris per kWh. Marknadspriset är detsamma för alla elleverantörer och de väljer sedan själv hur mycket de lägger på. Om du har en låg elförbrukning är det också viktigt att ta en titt på månadsavgiften. En hög månadsavgift kan bli en stor procentandel av den totala kostnaden. Du kan till och med tjäna på att välja ett elavtal med något högre påslag men låg månadsavgift.

Andra faktorer som påverkar ditt elpris

Givetvis är det din förbrukning som påverkar ditt elpris mest. Det är därför alltid klokt att försöka dra ner på elförbrukningen i de fall det går. Det kan handla om att inte lämna enheter på standby, att släcka lamporna när du lämnar ett rum och att inte värma hemmet onödigt mycket på vintern.

En annan sak som du bör tänka på och som är viktig för många är var din el kommer ifrån. Idag är det mycket viktigt att värna om miljön och det finns även el märkt med “bra miljöval”. Det finns ett fåtal elbolag som bara erbjuder miljövänlig el som har märkningen. Genom att välja ett av dem gör du gott för miljön utan en avgift. De flesta elleverantörerna har istället miljövänlig el som ett tillval. Då får du betala lite extra per kWh för att få el märkt med “bra miljöval”. På så sätt kan du vara säker på att din el kommer från förnybara källor.

Slutsats

Du kan tjäna en hel del pengar på att jämföra olika elavtal. Hur mycket du tjänar beror på hur hög förbrukning du har, samt hur bra pris du hittar. Det är dock alltid en bra idé att jämföra elleverantörer med jämna mellanrum.

Hur blir man av med telefonförsäljare?

Tycker även du att det är irriterande att bli uppringd av en telefonförsäljare?

Hur ska man egentligen hantera dem på bästa sätt? Det kan vara svårt att veta hur du ska bete sig mot dem, trots allt är de också vanliga människor som bara försöker att göra sitt jobb. Men vissa utav dem är väldigt envisa och ger sig inte även fast du visar att du inte är intresserad av deras erbjudande.

Här kommer några tips på hur du kan hantera telefonförsäljare

 • Ett artigt avslag.

Du kanske tror att det verkar oförskämt att neka deras erbjudande och hålla konversationen kort. Men faktum är att det är ännu otrevligare av försäljaren att störa dig mitt i dina vardagssysslor. Om du ger ett tydligt svar om att du inte är intresserad sparar du inte bara på din tid men även på försäljarens. Dem är mån om att sälja, men om de inte kan övertala dig att köpa produkten finns det ingen mening med att fördröja samtalet.

 • Be om bevis.

2018 infördes en lag som säger att muntliga avtal är förbjudna när det kommer till telefonförsäljning. Om din artighet gör det svårt att lägga på luren se till att du får hela erbjudandet skickat till dig i skriftlig form. Detta avtal behöver signeras, antingen digitalt eller genom en fysisk kopia. Ha även i åtanke att många erbjudanden som telefonförsäljaren erbjuder är sämre än de du själv kan hitta online.

Om du funderar på att tacka ja till en försäljning, jämför med vad du kan hitta online först.

 • Blockera telefonförsäljare.

Hos Nix (tel. 0772 – 28 00 00) kan du spärra ditt mobilnummer. Du kan även göra det online genom att gå in på deras hemsida. Tyvärr har en del telefonförsäljare ändå möjlighet att ringa dig. Om detta sker rekommenderas det att du svarar att du har spärrat ditt nummer och frågar varför de ringer dig.

 • Var kreativ.

Det må inte vara det mest professionella sättet att svara på, men du kan alltid svara på ett annat språk och låtsas att du inte förstår svenska, du kan fråga “vem ringde”, var kreativ helt enkelt.

Varning:

 • 075-101 59 60
 • 075-101 59 46
 • 075-101 47 06
 • 075-770 12 77
 • 075-101 39 61
 • 075-101 69 88
 • 075-101 52 86
 • 075-101 27 52
 • 075-101 67 70
 • 075-101 59 62
 • 073-471 68 74
 • 073-471 92 91
 • 073-471 94 38
 • 073-471 89 41
 • 073-471 84 93
 • 073-471 84 91
 • 073-471 90 16
 • 073-471 92 72
 • 073-471 85 27
 • 073-471 92 71
 • 070 273 25 92
 • 070-330 16 45
 • 08-408 070 25
 • 070-239 70 96
 • 070-197 17 53
 • 070-660 13 70
 • 070-550 11 76
 • 070-192 40 66
 • 070-633 09 88
 • 070-197 22 05
 • 077-045 57 67
 • 077-145 61 50
 • 077-045 57 04
 • 077-134 53 45
 • 077-073 07 15
 • 077-122 24 24
 • 077-421 88 00
 • 077-155 00 00
 • 077-2100021
 • 077-045 57 45
 • 076-676 05 99
 • 076-319 43 87
 • 076-491 12 34
 • 076-676 09 10
 • 076-692 15 11
 • 076-692 13 32
 • 076-692 27 65
 • 076-692 25 21
 • 076-692 29 30
 • 076-692 01 98