Home Blogg Från shopping till gambling: Apparnas utveckling genom tiderna

Från shopping till gambling: Apparnas utveckling genom tiderna

0
Från shopping till gambling: Apparnas utveckling genom tiderna

Att använda mobiltelefonen för att sköta nästan alla ärenden har blivit vardagsmat för många svenskar och många företag har varit smarta nog att satsa på en egen app. Nu finns det appar för nästan allt möjligt, från shopping och matköp till bankärenden och spel om pengar hos casino online. Den stora frågan är hur morgondagens appar kommer att se ut och vad de kommer att användas till. Med största sannolikhet har apparnas tidevarv bara börjat.

När det amerikanska företaget Apple i början av 2007 lanserade den allra första iPhonen var det förmodligen inte många som hade kunnat förutspå den enorma framgångsvåg detta skulle skapa. Faktum är att iPhonen i sig är en produkt som i grunden har förändrat människors levnadsvanor, kommunikationsmönster och sätt att konsumera saker.

16 år senare finns det många andra olika former av smarta telefoner och bara iPhonen har kommit i mängder av olika varianter, storlekar och uppdateringar. Det är alldeles uppenbart att smarta telefoner finns på marknaden för att stanna. Faktum är att man snarare har tagit över den tidigare mobilmarknaden och fått telefonmarknaden att handla om någonting helt annat än bara samtal och textmeddelanden.

Den allra största styrkan med smarta telefoner är det faktum att man kan installera olika typer av appar i dem. Det är i praktiken som att släppa in små datorprogram, som en slags ny mjukvaru, i sin mobiltelefon. Dessa program tillåter en att göra saker som annars inte hade varit möjliga, men framför allt har apparna den stora fördelen av att leda till snabbare, smidigare och mer effektiva lösningar.

Det går i teorin ofta att använda mobilens webbläsare till samma saker som går att göra i många appar, men företag har insett värdet i att utveckla egna appar. Dels kan man använda apparna som en egen kommunikationskanal, där man kan nå ut direkt till tidigare och potentiella konsumenter. Det i sig kan driva upp intäkterna, när man får fler tillfällen till att sälja sin produkt eller tjänst. Men appar fungerar också som en service till konsumenten, när man gör processen betydligt enklare.

Om man tittar på appars utveckling genom tiderna kan man se flera nya trender som har uppenbarat sig. Att det numera går att använda mobiltelefonen till nästan allting är ingen hemlighet. Men vilka huvudsakliga användningsområden har appar i smarta telefoner och hur har utvecklingen sett ut på respektive område?

Mobilspel direkt i appar

Spelandet har under lång tid varit viktigt för många människor, från de olympiska grenarna på antikens tid, till mobilspelen som många nu spelar i appar på sina smartphones. Däremellan har det funnits massvis av olika spel, tävlingar och lekar som människor har engagerat sig i. Vem har inte suttit och spelat brädspel med familjen över julhelgen?

Antalet mobilspel som går att spela direkt i appar har ökat lavinartat på senare år, i takt med att man faktiskt kan presentera sina spel som en egen app. Det har gjort det betydligt enklare för spelföretagen att hitta nya spelare. Men det har också gjort det enklare för spelarna att hitta mobilspelen.

Shoppingappar

Näthandel har bedrivits under hela 2000-talet, men det är först på senare år som shopping på nätet har ersatt stora delar av den traditionella shoppingen. Det får vissa negativa konsekvenser, som att man pratar om en butiksdöd i många svenska städer. Samtidigt har det också öppnat upp för ett enklare liv för många människor, som nu kan använda sin mobiltelefon för att köpa nästan allting man behöver.

Stora livsmedelskedjor som MatHem, ICA och Willys har egna appar, där man både kan scrolla igenom flödet och beställa varor. Många av de största klädbutikerna har egna appar, som gör att man kan handla alla kläder direkt i sin mobilapp. Men det finns också appar för köp av hemlevererad mat från restauranger, flygbiljetter och begagnade saker som köps av andra privatpersoner.

Kommunikation via sociala medier

En annan typ av app som blivit vanlig är sociala medier, som det nu finns en uppsjö av. Det finns både gamla klassiska sociala medier som Facebook och Twitter, som funnits med länge. Men på senare år har dejtingappar som Tinder eller underhållningsappar som TikTok också tagit över marknaden. Det går med andra ord att ladda ner appar för många olika ändamål.

Dessa appar är i grunden just sociala, i termer av att man bedriver kommunikation på apparna. En del menar på att det ersätter mänskliga kontakter, men samtidigt har det öppnat upp för en snabbare, raka och enklare kommunikation som har många fördelar. Det hade inte varit möjligt utan apputvecklarnas kreativitet.

Informationsappar i många sammanhang

Men det finns också andra typer av appar. Det kan röra sig om appar man inte använder på lika daglig basis, men som ändå har ett informativt syfte. Ett konkret exempel är festivalers egna appar inför stora event. Världens största festivaler har för vana att utveckla egna appar, där besökarna får all matnyttig information under festivalen. Det är ett bra sätt att kanalisera sin kommunikation direkt till sina besökare.

På samma sätt använder många företag sina appar till att kunna kommunicera direkt till sina konsumenter och sin målgrupp. Den som har laddat ner appen har bevisligen någon form av intresse för produkten, tjänsten eller sortimentet. Det kan företagen utnyttja. Det finns också sportrelaterade appar som verkar i informerande syfte, som exempelvis appar för livescore i matcher. Då kan man enkelt hålla sig informerad om ställningen och resultatet i matcher.

Appar för olika servicetjänster

En sak som har förenklat livet för många människor i Sverige är att det numera finns appar som hjälper en med många dagliga tjänster, som tidigare var betydligt mer omständiga. Det finns exempelvis appar som låter en betala för sin egen parkering när man befinner sig i en stad. Eller appar där man kan se sina väntande postpaket.

Ett annat exempel på sådana serviceappar är bank- och myndighetsappar, där man kan sköta sina ärenden direkt i appen. Dessutom kan man använda mobilt bankID som en slags digital legitimation. Även det är en app man kan ladda ner till sin telefon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here